Pe această pagină se găsește lista ordonanțelor de urgență care tratează, fie și fugitiv, drepturile persoanelor cu dizabilități.

Navigare

Ordonanțe de urgență

Din 2006 și până în momentul de față, legea 448 a suferit multe schimbări care au fost făcute prin adoptarea ordonanțelor de urgență, dintre care amintim OUG 14/2007, OUG 84/2010, OUG 51/2017, OUG 69/2018 și OUG 114/2021.

OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024

Conform acestui act normativ, alegătorii cu mobilitate redusă (dizabilități) pot:


OUG 47/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Prin acest act normativ este înființat Sistemul Național de Management privind Dizabilitatea, o platformă cloud folosită de autoritățile locale și implementat de ANPD, decizie luată în cadrul procesului de digitalizare a instituțiilor statului.

De asemenea, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap are un rol mult mai activ în acest proces, în sensul că poate dispune reevaluarea, în cazul în care la certificatele de încadrare în grad de handicap sunt formulate contestații. Reevaluarea poate fi făcută, mai nou, și de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflat în subordinea Casei Naționale de Pensii Publice, dacă Comisia Superioară dispune astfel.

Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilități pot primi beneficiul pentru carburant și pe suport electronic, adică pe card.

OUG 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, precum şi acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării IMM-urilor

Primul capitol al acestei ordonanțe de urgență stabilește niște măsuri în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin care sunt sprijinite mamele din categoriile dezavantajate și bebelușii lor abia veniți pe lume.

Conform art. 3, lit. c din acest act normativ, și mamele cu dizabilități care au născut începând cu anul 2022, însă nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, beneficiază de acest sprijin primit pe cardul social emis special pentru virarea acestuia, așa cum a fost și în cazul cardurilor sociale pentru alimente.

OUG 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile

Conform art. 3, alin. 1, lit. b din acestt act normativ, persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, beneficiază de cardul de energie, alimentat cu câte 700 de lei de două ori în anul 2023.

OUG 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Datorită acestei ordonanțe de urgență, numită „Ordonanța trenuleț” de către mass-media la vremea adoptării, persoanele cu dizabilități au primit și în ianuarie 2023 indemnizația compensatorie (cea de a treisprezecea indemnizație).

OUG 126/2021 pentru modificarea legii alocației de stat pentru copii și pentru acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu handicap

Această ordonanță de urgență a făcut parte dintr-un pachet de măsuri sociale adoptat de Guvern în decembrie 2021. Datorită acestei ordonanțe, copiii primesc acum 600 de lei dacă nu au împlinit trei ani, precum și după această vârstă dacă sunt cu dizabilități, până la 18 ani. După împlinirea vârstei de 18 ani, dacă încă mai sunt elevi, vor primi 243 de lei, însă nu mai târziu de 26 de ani. Bonus, alocația se indexează automat în fiecare an cu inflația.

De asemenea, acest act normativ a prevăzut ca persoanele cu dizabilități să primească în ianuarie 2022 o indemnizație compensatorie sau cea de-a treisprezecea indemnizație, așa cum i s-a mai spus la vremea aceea. Dacă în luna decembrie 2021 indemnizația pentru persoana cu handicap grav era de 350 de lei, în ianuarie 2022 aceasta a primit 700 de lei, plus bugetul personal complementar de 150 de lei.

OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

Conform art. 2.1 din acest act normativ, Persoanele cu dizabilități, însoțite sau neînsoțite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România, beneficiază, la cerere, în mod gratuit, de serviciile sociale din centrele prevăzute la art. 51, alin. 3 din legea 448/2006, precum și de cele prevăzute la art. 2.7 din această ordonanță de urgență, fiind preluate în evidențele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București. Însoțitorii persoanelor cu dizabilități prevăzute la alin. (1) beneficiază, în aceleași condiții, de servicii sociale împreună cu acestea.

OUG 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia

Acest act normativ face parte din pachetul Guvernului de măsuri sociale numit „Sprijin pentru România” și prevede ca persoanele ce fac parte din categoriile vulnerabile să primească, până la 31 decembrie 2023, conform formei actuale,, 250 de lei la fiecare două luni pe cardurile sociale care le sunt livrate prin poștă.

Potrivit art. 3, alin. 1, lit. b, persoanele - copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, beneficiază de aceste vouchere electronice cu care își pot cumpăra alimente și băuturi carbogazoase de la magazinele incluse în program precum Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi.

Lista tuturor magazinelor din țară care au ales să facă parte din acest program se găsește aici.

OUG 100/2022 privind aprobarea şi implementarea Planului naţional de măsuri cu privire la protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Acest plan de măsuri aflat în anexa actului normativ constituie răspunsul pe termen mediu și lung al statului român cu privire la această criză. El prevede și măsuri pentru persoanele cu dizabilități care au venit din Ucraina și s-au stabilit aici.

OUG 57/2019 (Codul administrativ)

Potrivit art. 422, alin. 2 din acest cod, autoritățilr și instituțiile publice sunt obligate să identifice, să asigure adaptarea locului de muncă pentru funcționarii publici cu dizabilități și să pună la dispoziția acestora instrumentele de asigurare a accesibilității, în vederea exercitării în mod corespunzător a atribuțiilor aferente funcțiilor publice pe care le ocupă.

OUG 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public

Acest act normativ este foarte important în ansamblul său, fiindcă stabilește cerințele privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale autoritățiilor și instituțiilor statului, pentru a permite ca site-urile web și aplicațiile mobile respective să fie accesibile utilizatorilor, în special persoanelor cu dizabilități. Din păcate însă, autoritățile și instituțiile și-au accesibilizat site-urile la un nivel minim, neadăugând, de exemplu, codurile Captcha audio acolo unde e nevoie, iar meniurile site-urilor lor, în ciuda faptului că au fonturi lizibile, sunt alambicate, ceea ce face ca Legidiz să existe.

Chiar dacă reglementările de accesibilitate ale acestei ordonanțe de urgență sunt minime, tot este un pas înainte faptul că ea există.

Alte ordonanțe de urgență care abordează tematica persoanelor cu dizabilități



© copyright 2023-2024. Powered by Florian Ionașcu.